De afgelopen maanden is Nederland getroffen door een grote griepgolf. Bedrijven, scholen, ziekenhuizen en andere instanties kwamen massaal personeel te kort. Overal op internet kwamen tips voorbij hoe men de griep kon voorkomen.
Griep verandert snel
De griep is een virus dat zich snel evolueert. Ieder jaar is er een nieuw griepvirus, waardoor iedereen die in een risicogroep zit zich opnieuw moet laten inenten. Normaal ben je na een vaccinatie immuun voor het betreffende virus, maar doordat het griepvirus zich zo snel aanpast, is er ieder jaar een nieuwe vaccinatie nodig.
Wanneer je niet bent ingeënt tegen het griepvirus en je raakt toch besmet, is er geen ontkomen meer aan. Dan zul je gegarandeerd een paar dagen ziek op bed liggen. Toch kun je je immuunsysteem een handje helpen, waardoor je je minder lang ellendig zult voelen.
Voorkomen van griep
Het voorkomen van griep is uiteraard beter dan genezen. Door goede hygiëne kun je een griepbesmetting voor zijn. Daarnaast moet je de ideale omstandigheden voor je immuunsysteem creëren. Zo kan het immuunsysteem met al zijn kracht het virus elimineren wanneer je toch besmet raakt en voorkom je dat je lang ziek op bed zult liggen. Je moet voldoende slapen en je warm genoeg aankleden, maar ook voeding speelt een grote rol.
Vlees en het immuunsysteem
Gezond eten is ontzettend belangrijk. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om ziekte tegen te gaan. Maar niet alleen energie is belangrijk; er zijn ook een aantal voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen. In vlees zit een groot aantal belangrijke voedingsstoffen voor het immuunsysteem. Denk hierbij aan Vitamine D, Vitamine E, EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Vitamine D speelt een rol bij het vormen van immuniteit voor bepaalde virussen waar mensen mee besmet zijn geraakt. Hierdoor worden ze bij een volgende besmetting niet opnieuw ziek.
Vitamine E kan de pathogeniciteit van bepaalde virussen beïnvloeden. Dit betekent dat Vitamine E bepaalde virussen minder schadelijk kan maken wanneer deze zich in het lichaam bevinden, Terwijl het immuunsysteem zijn werk doet, wordt de schade van het virus ingeperkt.
Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) zijn omega-3-vetzuren. Ze spelen een rol bij de natuurlijke ontstekingsreactie van het lichaam. Dit is ongeveer de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem wanneer er lichaamsvreemde materie in het lichaam komt.
Een andere voedingsstof in vlees, Zink, heeft misschien nog wel het grootste positieve effect op het immuunsysteem. Zink is aanwezig in ongeveer 300 verschillende enzymen in het lichaam, waardoor Zink op bijna het hele lichaam effect heeft. Zink is ook betrokken bij de productie, rijping en functie van leukocyten; de witte bloedcellen. Daarnaast houdt Zink het immuunsysteem onder controle wanneer deze te heftig zou reageren.
Volgend jaar minder griep?
Een goede hygiëne, veel slapen, warm aankleden en goed vlees eten geeft natuurlijk geen garantie op het voorkomen van griep. Het zijn factoren die de kans om ziek te worden lichtelijk verkleinen. Echter, wanneer je wel griep hebt gekregen, helpen deze tips ook bij het herstel. Dus, wie weet, als we ons allemaal goed aan deze tips houden, zal de griepgolf volgend jaar misschien een stuk kleiner zijn!
———————————————————————————————————————————————————————————-
Soraya Smit is student Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is zij directe familie van de eigenaren van De Marktslager. Vanuit haar nieuwsgierigheid naar alles wat met voeding te maken heeft en de inhoudelijke toetsing vanuit haar studie, onderzoekt zij elke maand een ‘vleesgerelateerd’ thema. Ze beschrijft haar bevindingen en ervaringen in een blog die maandelijks gepubliceerd wordt op de website van De Marktslager.