Ingrediënten

  • 1 droge worst
  • 50 gr speklapjes
  • 1 chorizo worst
  • 2 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote prei
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 1 grote winterwortel
  • olijfolie om in te bakken
  • 720 gr bruine bonen uit blik
  • 1,5 l kokend water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 4 tomaten
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 4 tl sambal trassi
  • evt. 60 ml crème fraîche
  • versgemalen peper

Een heerlijke soep voor deze grijze dagen en om lekker warm van te worden na uw bezoek aan de markt!

Recept voor 4 personen

Voorbereiding:

Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer de prei in de lengte, spoel het schoon onder de kraan en snijd het in halve ringen. Snijd de paprika, de wortel en de geschilde aardappelen in blokjes. Snijd de speklapjes in dobbelsteentjes en de worsten in plakjes.

Bereidingswijze:

Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de blokjes spek en de plakjes worst toe en bak dit even aan. Voeg vervolgens de ui, knoflook, prei en paprika’s toe en fruit dit 5 minuten mee. Verkruimel de bouillonblokjes en voeg toe. Blus het geheel af met 1,5 liter kokend water. Voeg de aardappelblokjes en wortel toe en kook totdat ze beetgaar zijn. Voeg daarna de uitgelekte en afgespoelde bonen toe. Voeg de sambal trassi toe en proef of de soep nog iets pittiger moet zijn. Snijd de tomaten in blokjes. Pluk en hak de peterselie. Voeg de tomaten en de peterselie toe aan de soep. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat sambal. Laat alles goed door verwarmen. In principe is de soep nu klaar, maar de soep wordt nog lekkerder als je hem een uurtje zachtjes door laat koken. Let wel op dat de bonen niet kapot koken!

Serveren:

Verdeel de soep over soepkommen of soepborden en schep er naar smaak een lepel crème fraîche op. Dit haalt de scherpte iets van het gerecht af en is ideaal voor mensen die niet van al te pittig eten houden. Serveer er stokbrood of kroepoek bij.

Nieuwste recepten