• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Markten
  • Recepten
  • Blogs
  • Nieuws

De Marktslager

Hollandse kwaliteit

  • Home
  • Webshop
  • Vlees
  • Vleesproducten
  • Over de marktslager
  • Contact

Sportieve koeien in het voorjaar

Het is een bekend beeld tijdens de eerste dagen van de lente; grote hordes koeien die na een lange winter de wei weer in springen. Het is een groot spektakel om de blijheid van de koeien te zien. De dieren genieten van de buitenlucht, hebben wat meer beweging en eten doorgaans meer gras. Deze veranderingen ziet de slager ook terug in het vlees van de koeien. De grootste verandering in het vlees is dat het veel minder vet is. Maar hoe kan dit precies?

Ander vlees
De koeien hebben in de stal, waar de dieren in de winter meestal te vinden zijn, minder beweging dan in de wei. Bovendien hoeven de koeien in de stal geen moeite te doen voor voedsel. Hierdoor bewegen de dieren minder dan in de wei. Daarnaast zijn ze in de stal goed beschut tegen de kou. Behalve dat ze uit de wind staan, houden ze elkaar ook warm. Hierdoor hebben de dieren in de stal een metabolisme waarbij veel vet wordt opgeslagen. Ze hoeven zichzelf niet warm te houden, dus er hoeft niks verbrand te worden voor warmte. Ze bewegen minder, dus er hoeft minder verbrand te worden voor brandstof. Hierdoor wordt dus ook het vlees vetter in de winter. En dat is voor ons mensen helemaal niet verkeerd! In de winter worden we namelijk allemaal iets dikker en slaan we wat meer vet op. Dit is heel natuurlijk en daarom is het niet slecht om dan vlees te eten met een randje vet.

Nu de koeien lekker in de wei staan, worden ze actief. Ze hebben meer beweegruimte in de wei en zijn de hele dag aan het grazen. Verder is er natuurlijk geen beschutting in de wei en staan de koeien niet dicht op elkaar, dus het zal altijd iets kouder zijn buiten in de wei. Nu zal dat op een mooie zomerdag wel meevallen, maar in de lente kan het soms nog aardig fris zijn hier in Nederland. Het metabolisme van de koeien in de wei is hierdoor juist ingesteld om vet te verbranden. Dit wordt gebruikt als brandstof om te bewegen en als brandstof om het lichaam warm te houden. Hierdoor wordt er dus minder vet opgeslagen, waardoor het vlees magerder is.

Hierdoor kun je, zelfs als je in de zomermaanden je summerbody wilt onderhouden, prima een lapje rundvlees eten. Het vlees van deze sportieve koeien is perfect voor onze sportieve lichamen! Sla daarom deze zomer je lapje vlees niet over, want de koeien werken er heel erg hard voor!

Waarom wij stoofvlees stoven

BEZOEK ONS OP DE MARKT

Wij geven u graag meer informatie over de bereiding, voedingswaarde en herkomst van al ons vlees.
In onze kraam op de markt helpen onze medewerkers u graag verder.

BEKIJK DE MARKTDAGEN

Contact

De Marktslager
Melisseweg 89
9731 BM  Groningen
050 541 59 80
 info@demarktslager.nl

Markten

Dinsdag 08:00 – 17:00 Vismarkt
Donderdag 10:00 – 17:00 Vinkhuizen
Vrijdag 08:00 – 17:00 Vismarkt
Zaterdag 08:00 – 17:00 Vismarkt
Partners >>
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest

© 2021 · De Marktslager · Fotografie SEG · TEKSTEN SL ADVIES · Realisatie Pentade

  • HOME
  • MARKTEN
  • WEBSHOP
  • VLEES
  • VLEESPRODUCTEN
  • VLEES BESTELLEN
  • NIEUWS
  • BLOGS
  • RECEPTEN
  • PARTNERS
  • OVER DE MARKTSLAGER
  • CONTACT