De perfecte hamburger is donkerbruin maar zeker niet verbrand. Het broodje is een beetje warm en licht geroosterd. Het broodje is knapperig als u erin bijt en het vlees is stevig en toch nog lekker sappig.

Loopt het water u al in de mond? Ontdek hier hoe u de perfecte hamburger maakt op uw BBQ!

1. Koop goed rundergehakt

Ga naar De Marktslager en vraag om rundergehakt met een vetpercentage van 20 tot 25% vet. Ook kunt u aangeven dat u gehakt wilt kopen voor hamburgers. Onze medewerkers helpen u dan verder.

Het vet zorgt ervoor dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het grillen. En als er te weinig vet in het vlees zit zal de hamburger droog en taai worden. Koop ook zeker genoeg gehakt; 1 hamburger is ongeveer 100 gram / 150 gram voor een stevige.

2. Rechtstreeks uit de koelkast

Hoe warmer het vlees wordt des te eerder droogt het uit. Misschien maar een beetje. Maar elk beetje vocht dat in het vlees behouden kan worden totdat het op de barbecue gaat is mooi meegenomen. Dek het vlees altijd af met folie totdat het gebruikt gaat worden. Wees niet bang dat het gehakt niet op kamertemperatuur is voordat hij de barbecue op gaat. De hamburger is dun genoeg om snel op te warmen.

3. Gebruik een weegschaal

Het is makkelijker om allemaal dezelfde hamburgers te maken in plaats van hamburgers met verschillende diktes of groottes als u gelijke hoeveelheden vlees gebruikt. Zo weet u ook zeker wanneer de verschillende hamburgers gaar zijn.

4. Kneed niet te hard

Droog uw handen niet na het wassen. Als u met natte handen het vlees pakt, dan plakt het niet tijdens het vormen van de hamburger.

Hoe losser het gehakt, des te malser is straks de hamburger. Zorg ervoor dat u tijdens het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen niet te hard knijpt. Kneed niet eerst een bal om er later een schijf van te maken, maar probeer meteen een schijf te vormen. Druk of klop de gelijke delen vlees met één hand tot een schijf terwijl u met de ander de randen vormt. Ga niet slaan! Probeer een dikte te krijgen van zo’n 2 cm.

Maak de hamburger ook 1 tot 2 cm groter dan hij uiteindelijk moet worden. Op de barbecue zal hij nog wat krimpen. U kunt ook een goede hamburgervorm maken van een flinke plastic ring met een diameter van zo’n 10 tot 12 cm:

  • Doe eerst wat plastic keukenfolie in de ring. Druk het vlees vervolgens (niet te hard) in de ring.
  • Trek het vlees aan de folie uit de ring en leg op een bord.
  • Dek meteen af met een tweede stuk folie. Gehakt droogt verbazingwekkend snel uit.
  • Herhaal tot het gehakt op is.

5. Maak een kuiltje in de schijf

Als een hamburger kookt, dan zwelt ie. Dan krijgt u een bolle, ongelijke hamburger. Als u een kuiltje in het midden maakt van zo’n 4 tot 5 cm rond en een halve cm diep, zal de hamburger straks mooi gelijk van dikte zijn.

6. Laat hamburgers rusten

Het beste is om gevormde hamburgers een paar uurtjes te laten liggen in de koelkast. Hier worden ze steviger van en vallen niet zo snel uit elkaar op de barbecue. Laat de hamburgers ook niet op kamertemperatuur komen voor het grillen, maar leg ze rechtstreeks op het hete en schone rooster.

7. Neem het juiste broodje

Een perfecte hamburger vraagt om het juiste broodje. Koop grote, zachte bolletjes of een paar Brioche broodjes bij de warme bakker. Het broodje maakt de halve hamburger. Wat echt lekker is; snijd de broodjes door en leg ze dan met de snijkant even op de barbecue.

8. Stook de barbecue op

Wat u nodig hebt is een hete barbecue. Een dun aslaagje op de kooltjes mag maar u moet uw hand niet langer dan 2 seconden boven het rooster kunnen houden. Heeft u een thermometer in het deksel van de barbecue, dan mag de temperatuur zeker richting de 200°C. Gebruik echter tijdens het grillen geen deksel. Dan blijven de dampen in de deksel hangen en dan krijg de hamburger nooit een krokante korst. Dat is met een flinke barbecue niet zo’n probleem, maar met een kleine tafelbarbecue gaat u dat zeker merken. Het deksel mag erop als er vlammen ontstaan onder de hamburgers. Door het zuurstofgebrek zullen deze doven.

9. Maak het rooster schoon

Als het rooster heet is dan borstelt u het schoon met een staalborstel en daarna veegt u de resten weg met een stuk keukenpapier en olijfolie. Zo zal de hamburger minder snel plakken.

10. Wees gul met peper en spaarzaam met zout

Doe dit vlak voordat het vlees op de grill gaat. Of minstens 40 minuten van te voren. Dan heeft het vlees nog de tijd om de peper en zout op te nemen.

11. Keer regelmatig

Doordat u vaker keert, gaart de burger gelijk aan beide zijden. Anders gaart één kant heel veel en de andere kant hoeft dan nog maar heel kort. Het resultaat is dat er een duidelijk verschil is tussen beide kanten van de burger (één kant is overdone en de andere kant is zoals die moet zijn, maar vaak met een mindere bruining).

De eerste keer dat u mag keren is als de burger zelf loskomt van het rooster. Als hij nog plakt, dan bent u te vroeg. Vervolgens keert u de burgers elke minuut.

12. Ga niet duwen

Het zal misschien iets sneller gaan, maar als u op de burger duwt dan duwt u de sappen uit het vlees. En daar zit nu net de meeste smaak in. U wilt de perfecte hamburger, dus heb geduld. Hij wordt vanzelf gaar.


TIP 1: Voor de cheeseburger

Doe een plakje kaas op de burger na de laatste keer draaien, terwijl de burger nog op de barbecue ligt. De kaas zal net beginnen te smelten en is gesmolten als u hem serveert.

De beste kaas voor op de hamburger is Amerikaanse Cheddar, al smaakt Goudse kaas ook uitstekend.

TIP 2: Barbecuesaus op de hamburger

Als je van barbecuesaus houd dan smeer je dit op het laatste moment op de hamburger. Zo’n 1 of 2 minuten voor het moment dat je ze er af haalt. Dan heeft de saus nog de tijd om op te warmen en zal de suiker in de saus niet verbranden. Gebruik de dikkere sausen en geen mopsausen. Deze zijn te dun en dan ligt de meeste saus straks tussen de kooltjes. Draai de hamburger na het smeren ook niet meer om.

TIP 3: Wanneer is de hamburger gaar?

Gril de hamburger totdat hij net niet meer rauw is. Om dat te kunnen controleren is het raadzaam om een thermometer te gebruiken. De kerntemperatuur van een hamburger moet 70° zijn. Als u geen thermometer heeft, dan kunt u het beste er één opensnijden en goed kijken of u nog roze vlees ziet. Doe dit liever te vroeg dan te laat. Zijn ze nog niet gaar dan kunt u ze nog wat langer laten liggen.

De meeste mensen eten een hamburger medium rare gebakken. De kerntemperatuur is dan niet hoger dan 55 tot 58°.

TIP 4: Even rusten

Als u de hamburger van de barbecue haalt, laat hem dan 2 tot 3 minuten rusten zodat alle vocht zich weer door de hamburger kan verdelen. Op deze manier bent u niet alle vocht kwijt met de eerste hap. Ondertussen kunt u de broodjes klaarmaken.

Serveer deze perfecte hamburger met sla, een tomaatje, rauwe of gebakken ui en ketchup naar smaak.

Bron: bbq-helden.nl

Nieuwste recepten